• Developed and funded by Pfizer Ltd
Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού; Πώς λαμβάνουν οι γιατροί αποφάσεις για τη θεραπεία;Χειρουργική επέμβασηΑκτινοθεραπείαΧημειοθεραπείαΟρμονική θεραπείαΣτοχευμένη θεραπεία Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς;Οδηγός συζήτησης με τον γιατρό σαςΑπάντηση στις ερωτήσεις σας
  • AAA+
Χειρουργική επέμβασηΑκτινοθεραπείαΧημειοθεραπείαΟρμονική θεραπείαΣτοχεύουσα θεραπεία

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται φυσιολογικά σε ένα μέρος του σώματος για να συμβάλλουν στη ρύθμιση της δραστηριότητας των κυττάρων σε άλλες περιοχές του σώματος. Όταν μια ορμόνη απελευθερώνεται στο σώμα, μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και στη συνέχεια συνδέεται με πρωτεΐνες, που ονομάζονται υποδοχείς, στην επιφάνεια των κυττάρων-στόχων με αποτέλεσμα να τροποποιεί τη λειτουργία του εν λόγω κυττάρου2.Κάθε ορμόνη που παράγεται στο σώμα μας έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Για παράδειγμα, η ορμόνη ινσουλίνη βοηθά στον έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης στο σώμα μας.
Σε κανονικές συνθήκες, αυτές οι ορμόνες και η δράση τους ελέγχονται πλήρως. Στον καρκίνο, η ορμονική ρύθμιση και δράση μπορεί να χαθούν, έτσι τα κύτταρα μπορούν να αρχίσουν να δρουν με διαφορετικούς τρόπους2.

Πώς λειτουργούν οι ορμονικές θεραπείες;

Οι ορμονικές θεραπείες δρουν με διάφορους τρόπους. Αυτοί περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό είτε της παραγωγής ορμονών στο σώμα είτε της σύνδεσης τους με τους κυτταρικούς ορμονικούς υποδοχείς. Αυτό εμποδίζει τις ορμόνες να δράσουν στα καρκινικά κύτταρα1.

Στον καρκίνο του μαστού, οι ορμονικές θεραπείες στοχεύουν τις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη και τους υποδοχείς τους3.

Πώς επηρεάζουν τον καρκίνο του μαστού τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη;

Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη παράγονται φυσιολογικά από τις ωοθήκες και συμβάλλουν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου1. Μετά την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα μπορούν να παραχθούν από το σωματικό λίπος1.

Στον καρκίνο του μαστού, ορισμένοι τύποι καρκινικών κυττάρων εξαρτώνται από αυτές τις ορμόνες για να αναπτυχθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν πολλούς υποδοχείς οιστρογόνων (ER+) ή υποδοχείς προγεστερόνης (PR+) πάνω τους3.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κατάσταση των ορμονικών υποδοχέων του καρκίνου του μαστού σας (που αναφέρεται επίσης ως “βιολογία του όγκου”). Εάν ο καρκίνος του μαστού σας υπερ-εκφράζει ορμονικούς υποδοχείς, ειδικές θεραπείες βοηθούν στον περιορισμό της έκθεσης του όγκου σε αυτές τις ορμόνες, γεγονός που συνήθως συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξής του.

Γιατί χορηγείται ορμονική θεραπεία ως αγωγή για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού;

Οι ορμονικές θεραπείες δρουν με διάφορους τρόπους με σκοπό να μειώσουν την παραγωγή οιστρογόνων και να αναστείλουν τη δράση τους4.

Εάν είχατε διαγνωστεί και στο παρελθόν με καρκίνο του μαστού, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει εάν λάβατε παλαιότερα ορμονική θεραπεία. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τύπο της ορμονικής θεραπείας που θα λάβετε για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Είδη ορμονικής θεραπείας για τον ορμονοθετικό καρκίνο του μαστού

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ορμονικής θεραπείας που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού . Μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται4,5:

Είδος θεραπείας Δράση
Αναστολείς αρωματάσης
Αποτρέπουν τη μετατροπή των ανδρογόνων (μια διαφορετική ορμόνη) σε οιστρογόνα                                                  
Ωοθηκεκτομή (χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών, ακτινοθεραπεία) Αναστέλλει τη λειτουργία των ωοθηκών, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα οιστρογόνων
Εκλεκτικοί τροποποιητές  οιστρογονικών υποδοχέων (SERMs) Αναστέλλουν τη δράση των οιστρογόνων αποτρέποντας τη σύνδεσή τους στους κυτταρικούς υποδοχείς
Εκλεκτικοί αποικοδομητές οιστρογονικών υποδοχέων (SERDs) Αναστέλλουν τη δράση των οιστρογόνων μειώνοντας τον αριθμό των κυτταρικών υποδοχέων τους

Εάν είστε σε ηλικία πριν από την εμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να λάβετε μια θεραπεία που ονομάζεται αγωνιστής της ορμόνης απελευθέρωσης της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LHRH) παράλληλα με την ορμονοθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, καταστέλλεται προσωρινά η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες σας4.

Τι γίνεται αν ο καρκίνος του μαστού σας δεν είναι ορμονοθετικός;

Η ορμονική θεραπεία δεν θα είναι κατάλληλη1, αλλά υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για όγκους που δεν βρίσκονται θετικοί σε ορμονικούς υποδοχείς.

Υπάρχουν στοχεύουσες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού θετικό για το HER2 (HER2+).

Μάθετε περισσότερα για τη στοχεύουσα αντί HER2+ θεραπεία

Μάθετε περισσότερα για τη στοχεύουσα αντί HER2+ θεραπείαLoading

Εάν ο καρκίνος σας είναι HR-/HER2- (τριπλά αρνητικός), υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως η χημειοθεραπεία ή οι στοχεύουσες θεραπείες .

Μάθετε περισσότερα για τη στοχεύουσα θεραπεία σε HR-/HER2-

Μάθετε περισσότερα για τη στοχεύουσα αντί HER2+ θεραπείαLoading

Μάθετε περισσότερα για τη χημειοθεραπεία

Μάθετε περισσότερα για τη χημειοθεραπείαLoading

Πώς χορηγείται η ορμονική θεραπεία;

Οι περισσότερες ορμονικές θεραπείες όπως οι αναστολείς αρωματάσης και οι SERMs  μπορούν να ληφθούν από το στόμα ως δισκίο ή κάψουλα3. Οι εν λόγω θεραπείες χορηγούνται σε συνεχή βάση (π.χ. ένα δισκίο κάθε μέρα). Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας πώς θα πρέπει να ληφθεί η θεραπεία σας και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα λαμβάνετε θεραπεία.

Μερικές θεραπείες όπως κάποιοι SERDs χορηγούνται με ενδομυϊκή ένεση3. Οι εν λόγω θεραπείες χορηγούνται σε κύκλους. Ο αριθμός των κύκλων που λαμβάνετε και η χρονική διάρκεια μεταξύ των κύκλων ενδέχεται να διαφέρουν. Θα το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Οι ορμονικές θεραπείες μπορούν να χορηγηθούν μόνες ή σε συνδυασμό με στοχεύουσα θεραπεία. Θα συζητήσετε με τον γιατρό σας ποιος συνδυασμός θεραπειών μπορεί να είναι κατάλληλος για εσάς.

Ποιες είναι οι παρενέργειες από την ορμονική θεραπεία;

Οι ορμονικές θεραπείες μπορεί να έχουν παρενέργειες6. Αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από την εκάστοτε ορμονική θεραπεία. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες της ορμονικής θεραπείας και τις αγωγές που συνιστούν την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Click here to learn more about the side effects of hormone therapyLoading

Πώς επηρεάζει την εμμηνόπαυση η ορμονική θεραπεία;

Οι ορμονικές θεραπείες μειώνουν το επίπεδο των οιστρογόνων στο σώμα. Όταν χορηγείται ορμονική θεραπεία σε μια γυναίκα πριν από την εμμηνόπαυση ή κατά την περιεμμηνόπαυση, συχνά συνδυάζεται με μια θεραπεία που καταστέλλει προσωρινά τις ωοθήκες (όπως ένας αγωνιστής LHRH) . Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων3.

Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης και εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Με ορισμένες θεραπείες, αυτό μπορεί να είναι προσωρινό3.

click here to learn more about hormone therapy and menopauseLoading

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΣΤΟΧΕΥΟΥΣΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Βιβλιογραφία

1. National Cancer Institute.  Hormone Therapy for Breast Cancer. https://www.cancer.gov/types/breast/breast-hormone-therapy-fact-sheet  Accessed June 2024

2. Cleveland Clinic. Hormones. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22464-hormones Accessed June 2024

3. American Cancer Society https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/treatment/hormone-therapy-for-breast-cancer.html Accessed June 2024

4. Cancer Research UK. Hormone therapy for breast cancer. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/treatment/hormone-therapy Accessed June 2024

5. Patel HK, Bihani T. Selective estrogen receptor modulators (SERMs) and selective estrogen receptor degraders (SERDs) in cancer treatment. Pharmacol Ther. 2018 Jun;186:1-24. doi: 10.1016/j.pharmthera.2017.12.012

6. Breast Cancer Now. Hormone (endocrine) therapy.  https://breastcancernow.org/about-breast-cancer/treatment/hormone-endocrine-therapy/ Accessed June 2024

Η εκστρατεία «Τι πρέπει να γνωρίζω για το μαστό μου;» είναι μια πρωτοβουλία της Pfizer Ελλάς Α.Ε. και χρηματοδοτείται από αυτήν. Copyright © 2020 Pfizer Ελλάς Α.Ε.. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Ο παρών ιστότοπος προορίζεται για κατοίκους Ελλάδος.

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο συνιστούν γενικές και εκπαιδευτικές πληροφορίες και δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις συμβουλές που παρέχονται από ιατρό ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών πρέπει να λαμβάνονται από ιατρό ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ασθενών.

Pfizer Ελλάς Α.Ε., Λ. Μεσογείων 243, Ν. Ψυχικό 154 51, Αθήνα, Ελλάδα, Τηλ. Επικοινωνίας 210-6785800 Αριθ. Γ.Ε.ΜΗ. 000242901000

PP-UNP-GRC-0563-AUG24

Όροι χρήσης

Πολιτική απορρήτου

Πολιτική για τα cookies

Όροι χρήσης