• Developed and funded by Pfizer Ltd
Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού; Πώς λαμβάνουν οι γιατροί αποφάσεις για τη θεραπεία;Χειρουργική επέμβασηΑκτινοθεραπείαΧημειοθεραπείαΟρμονική θεραπείαΣτοχευμένη θεραπεία Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς;Οδηγός συζήτησης με τον γιατρό σαςΑπάντηση στις ερωτήσεις σας
  • AAA+
Χειρουργική επέμβασηΑκτινοθεραπείαΧημειοθεραπείαΟρμονική θεραπείαΣτοχεύουσα θεραπεία

Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σας;

Υπάρχουν αρκετοί  παράγοντες που θα εξετάσει ο γιατρός σας πριν αποφασίσει ποιες θεραπευτικές επιλογές θα ήταν κατάλληλες για εσάς.

Μπορείτε να βρείτε μερικές από τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει, ως απάντηση στις παρακάτω ερωτήσεις.

Υπότυποι

Ποια είναι η κατάσταση των ορμονικών υποδοχέων του καρκίνου σας;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση

Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι που παράγονται από κύτταρα σε ένα μέρος του σώματος για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κυτταρικών λειτουργιών σε άλλα μέρη του σώματος. Μόλις παραχθούν, οι ορμόνες μεταφέρονται στους προορισμούς τους μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και συνδέονται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες, που ονομάζονται υποδοχείς, στην επιφάνεια των κυττάρων-στόχων1.
Οι ορμόνες ‘οιστρογόνα’ και ‘προγεστερόνη’ παράγονται φυσικά στο σώμα. Τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού και ορισμένα καρκινικά κύτταρα του μαστού έχουν υποδοχείς στους οποίους συνδέονται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη και βασίζονται σε αυτές τις ορμόνες για να αναπτυχθούν. Εάν ο τύπος του καρκίνου του μαστού σας είναι θετικός σε ορμονικούς υποδοχείς (ορμονοθετικός) αυτό σημαίνει οτι διεγείρεται από μια ή και τις δυο από αυτές τις ορμόνες, άρα πρόκειται για ορμονοευαίσθητο καρκίνο. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κατάσταση των ορμονικών υποδοχέων του καρκίνου του μαστού σας (που αναφέρεται επίσης ως “βιολογία του όγκου”). Εάν ο καρκίνος του μαστού σας είναι ορμονοθετικός, συγκεκριμένες θεραπείες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της παροχής οιστρογόνων στον όγκο ή να εμποδίσουν τις επιδράσεις τους1

Ποια είναι η κατάσταση HER2 του καρκίνου του μαστού σας;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση
Οι πρωτεΐνες του υποδοχέα του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2 (HER2) βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του μαστού και εμπλέκονται στη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα του μαστού «υπερεκφράζουν» τις πρωτεΐνες HER2, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά. Εάν συμβαίνει αυτό, ο καρκίνος του μαστού σας είναι θετικός για το HER2 (HER2+). Συγκεκριμένες θεραπείες είναι σε θέση να στοχεύουν τις πρωτεΐνες HER2 και να αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου2.
Ο καρκίνος του μαστού σας είναι HR-/HER2- (τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού);
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση
Αυτό το είδος καρκίνου του μαστού είναι αρνητικό για υποδοχείς οιστρογόνων, υποδοχείς προγεστερόνης και υπερέκφραση της πρωτεΐνης HER2. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού επομένως δεν ανταποκρίνεται σε ορμονική θεραπεία ή φάρμακα που στοχεύουν τους υποδοχείς πρωτεΐνης HER2, αλλά μπορεί να καταπολεμηθεί με άλλες θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία ή στοχεύουσα θεραπεία3.

Μέγεθος και εντόπιση του όγκου

Ποιο είναι το μέγεθος του πρωτοπαθούς όγκου;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση

Πρωτοπαθής  είναι ο όγκος που αναπτύσσεται στην αρχική θέση πριν ξεκινήσει η τυχόν εξέλιξή του σε μεταστατικό καρκίνο4. Είναι σημαντικό να εκτιμηθεί το μέγεθος του πρωτοπαθούς όγκου, καθώς το μέγεθος του όγκου μπορεί να επηρεάσει τα πιθανά αποτελέσματα της θεραπείας5.

Πού εντοπίζεται ο καρκίνος στον μαστό;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση
Η εντόπιση του όγκου μέσα στο μαστό μπορεί να ποικίλλει, με την πιο κοινή θέση να βρίσκεται προς την πλησιέστερη μασχάλη6.

Εξέλιξη

Έχει προχωρήσει τοπικά ο καρκίνος του μαστού;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση

Ο τοπικά προχωρημένος καρκίνος του μαστού είναι όγκοι οποιουδήποτε μεγέθους που έχουν προχωρήσει πέρα από τον μαστό στο θωρακικό τοίχωμα αλλά δεν έχουν εξαπλωθεί ακόμη πέρα από τους λεμφαδένες της εν λόγω περιοχής. Με άλλα λόγια, έχει επεκταθεί τοπικά αλλά δεν έχει κάνει μετάσταση7.

Έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος σε άλλες περιοχές του σώματος;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση
α. Έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στους λεμφαδένες;
β. Έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στα οστά;
γ. Έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος σε σπλαχνικά όργανα, όπως οι πνεύμονες ή το ήπαρ;

Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, λέγεται ότι έχει «προχωρήσει» ή έχει κάνει μετάσταση. Αυτό ενδέχεται να συμβεί μήνες ή χρόνια μετά τον πρώιμο καρκίνο του μαστού και δεν θα εξαπλωθούν ή θα γίνουν μεταστατικοί όλοι οι καρκίνοι του μαστού8.

Παρότι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού δεν μπορεί ακόμη να θεραπευτεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Η θεραπευτική διαχείριση στοχεύει στη διατήρηση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής9.

Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση του HER2 και των ορμονικών υποδοχέων, ενώ θα ληφθούν επίσης υπόψιν προηγούμενες θεραπείες. Η θεραπεία για αυτό το στάδιο του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνει ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία, στοχεύουσα θεραπεία και/ή ακτινοθεραπεία10.
Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο καρκίνος;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση
Οι ρυθμοί ανάπτυξης ποικίλλουν μεταξύ των εκάστοτε όγκων και το μέγεθος είναι μέρος της αξιολόγησης για τον προσδιορισμό του σταδίου ανάπτυξης του καρκίνου. Το στάδιο του καρκίνου είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επιλογή της θεραπευτικής διαχείρισής του11.

Ιστορικό

Είναι η πρώτη φορά που διαγνωστήκατε με καρκίνο του μαστού;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση

Είναι σημαντικό οι γιατροί να γνωρίζουν εάν κάποιος ασθενής είχε καρκίνο του μαστού στο παρελθόν επειδή αυτό είναι πιθανό να επηρεάσει τον τρόπο διαχείρισης του καρκίνου. Η ιατρική ομάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πλήρες ιστορικό και να εξακριβώσει πόσο καιρό ήσασταν ελεύθεροι νόσου ως αποτέλεσμα προηγούμενης θεραπείας, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιλογή της τρέχουσας θεραπείας σας.

Είχατε διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση
α. Πότε διαγνωστήκατε;
β. Με ποιον υπότυπο διαγνωστήκατε;
γ. Τι θεραπεία λάβατε για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού;
δ. Λαμβάνετε ακόμα θεραπεία; Εάν όχι, πόσος καιρός έχει περάσει από την ολοκλήρωση της θεραπείας σας;

Μερικές φορές, η διάγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού συμβαίνει όταν ο καρκίνος τους έχει εξελιχθεί σε πιο προχωρημένο στάδιο – αλλά οι περισσότεροι  καρκίνοι του μαστού εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπίζονται πριν προχωρήσουν. Εάν υπάρχει υποψία προχωρημένου καρκίνου, είναι σημαντικό να λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό, διότι η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται και από τον υπότυπο του πρώιμου όγκου και την προηγούμενη θεραπεία12. Είναι επίσης σημαντικό να διαπιστωθεί εάν ένας καρκίνος έχει εξελιχθεί κατά τη λήψη μιας συγκεκριμένης θεραπείας, επειδή αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι ο καρκίνος δεν είναι πλέον ευαίσθητος σε αυτήν13.

Γενικές πληροφορίες

Τι συμπτώματα έχετε;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση

Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα γενικά συμπτώματα - όπως κόπωση ή απώλεια όρεξης - αλλά είναι σημαντικό να προσδιορίσετε πιο συγκεκριμένα σημάδια και συμπτώματα, επειδή μπορεί να δώσουν ενδείξεις σχετικά με το σημείο εξάπλωσης του καρκίνου και την κατάλληλη θεραπεία. Για παράδειγμα, το πρήξιμο στη μασχάλη μπορεί να υποδηλώνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Ο πόνος στα οστά μπορεί να υποδηλώνει οστική μετάσταση. Ο ίκτερος και η πρησμένη κοιλιά μπορεί να υποδηλώνουν εξάπλωση στο ήπαρ. Η διάρκεια των συμπτωμάτων και η προηγούμενη διερεύνηση θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της διάγνωσης, του βαθμού εξέλιξης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε μπορεί να μην προκαλούνται από τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού14.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Παρουσιάζετε άλλες συννοσηρότητες;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση
Η συννοσηρότητα είναι μια πρόσθετη ασθένεια που είναι παρούσα ταυτόχρονα με τον καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα, ο διαβήτης μπορεί να υπάρχει επιπρόσθετα στον καρκίνο του μαστού. Είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι συννοσηρότητες γιατί μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας, να περιπλέξουν τη θεραπευτική διαχείριση και να απαιτείται αλλαγή θεραπείας15.
Πόσων ετών είστε;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση

Η συνιστώμενη θεραπεία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία16. Η ηλικία μπορεί επίσης να επηρεάσει το πού είναι πιθανό να εξαπλωθεί ο καρκίνος17.

Έχετε περάσει στην εμμηνόπαυση;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση

Η εμμηνόπαυση δεν αυξάνει από μόνη της τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά τα ποσοστά καρκίνου γενικά αυξάνονται με την πάροδο της ηλικίας18. Ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν για την κατάσταση της εμμηνόπαυσης είναι ότι η θεραπεία μπορεί να είναι διαφορετική για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν ακόμη περάσει στην εμμηνόπαυση19. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες με ορμονοθετικό καρκίνο, επειδή τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αλλάζουν κατά την εμμηνόπαυση20.

Πόσο ενεργοί είστε;
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την απάντηση
Η σωματική άσκηση δεν βελτιώνει απλώς την ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη συνολική προσέγγιση των γιατρών στη θεραπεία21,22.

Τι ειναι ο μεταστατικος καρκινος του μαστου;

Τι εχει μεγαλυτερη σημασια για εσας;

Βιβλιογραφία

1. National Cancer Institute. Hormone Therapy for Breast Cancer Fact Sheet. https://www.cancer.gov/types/breast/breast-hormone-therapy-fact-sheet#:~:text=Adjuvant%20therapy%20for%20early%2Dstage,this%20use%20in%20postmenopausal%20women. Accessed June 2024

2. Breastcancer.org. HER2 Status. https://www.breastcancer.org/pathology-report/her2-status Accessed June 2024

3. Chen JQ, Russo J. ERalpha-negative and triple negative breast cancer: molecular features and potential therapeutic approaches. Biochim Biophys Acta. 2009 Dec;1796(2):162-75. doi: 10.1016/j.bbcan.2009.06.003

4. National Institutes of Health. Cancer Diagnosis. https://training.seer.cancer.gov/disease/diagnosis/ Accessed June 2024

5. Provencher, L., Diorio, C., Hogue, J-C., Doyle, C. Jacob, S. (2012). Does breast cancer tumor size really matter that much? Breast (Edinburgh, Scotland). 21. 682-5. 10.1016/j.breast.2012.07.003. 

6. Ji F, Xiao WK, Yang CQ, Yang M, Zhang LL, Gao HF, Lin YF, Zhu T, Cheng MY, Li WP, Pan WJ, Zhuang XS, Wang K. Tumor location of the central and nipple portion is associated with impaired survival for women with breast cancer. Cancer Manag Res. 2019 Apr 9;11:2915-2925. doi: 10.2147/CMAR.S186205

7. Giordano SH. Update on locally advanced breast cancer. Oncologist. 2003;8(6):521-30. doi: 10.1634/theoncologist.8-6-521

8. Breastcancer.org. Metastatic breast cancer. https://www.breastcancer.org/types/metastatic Accessed June 2024

9. Cleveland Clinic. Metastatic Breast Cancer
"https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21497-metastatic-breast-cancer /Accessed June 2024

10. American Cancer Society. Treatment of Stage IV (Metastatic) Breast Cancer. https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/treatment/treatment-of-breast-cancer-by-stage/treatment-of-stage-iv-advanced-breast-cancer.html Accessed June 2024

11. Lee SH, Kim YS, Han W, Ryu HS, Chang JM, Cho N, Moon WK. Tumor growth rate of invasive breast cancers during wait times for surgery assessed by ultrasonography. Medicine (Baltimore). 2016 Sep;95(37):e4874. doi: 10.1097/MD.0000000000004874

12. Make 2nds Count. About Secondary Breast Cancer. https://make2ndscount.co.uk/about-secondary-breast-cancer   Accessed June 2024

13. Johnston SJ, Cheung KL. Endocrine Therapy for Breast Cancer: A Model of Hormonal Manipulation. Oncol Ther. 2018 Dec;6(2):141-156. doi: 10.1007/s40487-018-0062-x

14. Breast Cancer Now. Secondary breast cancer symptoms. https://breastcancernow.org/about-breast-cancer/secondary-breast-cancer/secondary-breast-cancer-symptoms/ Accessed June 2024

15. Nechuta S, Lu W, Zheng Y, Cai H, Bao PP, Gu K, Zheng W, Shu XO. Comorbidities and breast cancer survival: a report from the Shanghai Breast Cancer Survival Study. Breast Cancer Res Treat. 2013 May;139(1):227-35. doi: 10.1007/s10549-013-2521-2

16. B Jackson E, Gondara L, Speers C, Diocee R, M Nichol A, Lohrisch C, A Gelmon K. Does age affect outcome with breast cancer? Breast. 2023 Aug;70:25-31. doi: 10.1016/j.breast.2023.06.001

17. Pretzsch E, Nieß H, Bösch F, et al. Age and metastasis - How age influences metastatic spread in cancer. Colorectal cancer as a model. Cancer Epidemiol. 2022;77:102112. doi:10.1016/j.canep.2022.102112

18. Surakasula A, Nagarjunapu GC, Raghavaiah KV. A comparative study of pre- and post-menopausal breast cancer: Risk factors, presentation, characteristics and management. J Res Pharm Pract. 2014 Jan;3(1):12-8. doi: 10.4103/2279-042X.132704

19. Kocaöz S, Korukluoğlu B, Parlak Ö, Doğan HT, Erdoğan F. Comparison of clinicopathological features and treatments between pre- and postmenopausal female breast cancer patients - a retrospective study. Prz Menopauzalny. 2019 Jun;18(2):68-73. doi: 10.5114/pm.2019.85786

20. Johns Hopkins Medicine. Introduction to Menopause. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/introduction-to-menopause Accessed June 2024

21. Kim J, Choi WJ, Jeong SH. The effects of physical activity on breast cancer survivors after diagnosis. J Cancer Prev. 2013 Sep;18(3):193-200. doi: 10.15430/jcp.2013.18.3.193

22. Sarah Bush Lincoln. CANCER TREATMENT AND EXERCISE. https://www.sarahbush.org/services/regional-cancer-center/cancer-conditions/cancer-treatment-and-exercise/Accessed June 2024

Η εκστρατεία «Τι πρέπει να γνωρίζω για το μαστό μου;» είναι μια πρωτοβουλία της Pfizer Ελλάς Α.Ε. και χρηματοδοτείται από αυτήν. Copyright © 2020 Pfizer Ελλάς Α.Ε.. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Ο παρών ιστότοπος προορίζεται για κατοίκους Ελλάδος.

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο συνιστούν γενικές και εκπαιδευτικές πληροφορίες και δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις συμβουλές που παρέχονται από ιατρό ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών πρέπει να λαμβάνονται από ιατρό ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ασθενών.

Pfizer Ελλάς Α.Ε., Λ. Μεσογείων 243, Ν. Ψυχικό 154 51, Αθήνα, Ελλάδα, Τηλ. Επικοινωνίας 210-6785800 Αριθ. Γ.Ε.ΜΗ. 000242901000

PP-UNP-GRC-0563-AUG24

Όροι χρήσης

Πολιτική απορρήτου

Πολιτική για τα cookies

Όροι χρήσης