• Developed and funded by Pfizer Ltd
Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού; Πώς λαμβάνουν οι γιατροί αποφάσεις για τη θεραπεία;Χειρουργική επέμβασηΑκτινοθεραπείαΧημειοθεραπείαΟρμονική θεραπείαΣτοχευμένη θεραπεία Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς;Οδηγός συζήτησης με τον γιατρό σαςΑπάντηση στις ερωτήσεις σας
  • AAA+
Χειρουργική επέμβασηΑκτινοθεραπείαΧημειοθεραπείαΟρμονική θεραπείαΣτοχεύουσα θεραπεία

Πώς χρησιμοποιεί ο γιατρός σας τις κλινικές πληροφορίες για να σχεδιάσει τη θεραπεία σας;

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη θεραπεία εξετάζοντας τις ιατρικές πληροφορίες σχετικά με εσάς και το μεταστατικό καρκίνο του μαστού σας, όπως εξηγήθηκε παραπάνω. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές στη διάθεσή σας.

Υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη από τους γιατρούς κατά την αξιολόγηση των πιθανών επιλογών θεραπείας:

Αποτελεσματικότητα της θεραπείας — η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας εξαρτάται από το πόσο συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους και της εξάπλωσης του καρκίνου σας.
Μπορεί να ακούσετε τον γιατρό σας να χρησιμοποιεί όρους όπως «PFS» και «OS» για να περιγράψει την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας.

  • Το PFS (Progression-Free Survival) είναι η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου - Είναι ο όρος που δείχνει πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία για να αποτρέψει την περαιτέρω εξέλιξη του καρκίνου1. Ορίζεται ως ένας αριθμός μηνών.
  • Το OS (Overall Survival) είναι η συνολική επιβίωση - Είναι ο συνολικός χρόνος που αναμένεται να ζήσει κάποιος από την έναρξη της υπό αξιολόγηση θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού2. Ορίζεται ως ένας αριθμός μηνών ή ετών.

Ποιότητα ζωής - Η κάθε θεραπεία μπορεί να επηρεάσει με διάφορους τρόπους την ποιότητα της ζωής σας. Οι αξιολογήσεις της «Ποιότητας ζωής» εκτιμούν το πόσο καλά αισθάνεστε κατά τη θεραπεία. Αυτό μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με την αποτελεσματικότητα στην απόφαση επιλογής της κατάλληλης θεραπείας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες - Οι θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Οι γιατροί συχνά περιγράφουν αυτές τις παρενέργειες ως ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο γιατρός σας είναι σε θέση να συζητήσει μαζί σας ποιες πιθανές παρενέργειες μπορεί να εμφανίσετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σας;

Ο γιατρός σας θα λάβει αποφάσεις για τη θεραπεία που θα χορηγηθεί με βάση ένα σύνολο πολλών ιατρικών και κλινικών παραγόντων που πρέπει να αξιολογήσει. Πέραν όμως από τις ιατρικές πληροφορίες, υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή σας που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κάθε άτομο είναι μοναδικό και ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς.

Είναι σημαντικό για εσάς να κατανοήσετε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών θεραπειών και να κάνετε αυτή τη συζήτηση με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Στην επόμενη ενότητα, παρέχουμε ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες για το τι θα μπορούσατε να μοιραστείτε με τον γιατρό σας για να διασφαλίσετε ότι αισθάνεστε μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Ο στόχος είναι να καταλήξετε σε μια θεραπεία που ταιριάζει και στον τρόπο ζωής σας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εάν η θεραπεία σας σταματήσει να λειτουργεί και ο καρκίνος σας εξελιχθεί, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές. Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από τον γιατρό σας.

Τι ειναι ο μεταστατικος καρκινος του μαστου;

Τι εχει μεγαλυτερη σημασια για εσας;

Βιβλιογραφία

1. National Cancer Institute. PFS.  https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/pfs Accessed June 2024

2. National Cancer Institute. overall survival. https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/overall-survival Accessed June 2024

Η εκστρατεία «Τι πρέπει να γνωρίζω για το μαστό μου;» είναι μια πρωτοβουλία της Pfizer Ελλάς Α.Ε. και χρηματοδοτείται από αυτήν. Copyright © 2020 Pfizer Ελλάς Α.Ε.. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Ο παρών ιστότοπος προορίζεται για κατοίκους Ελλάδος.

Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο συνιστούν γενικές και εκπαιδευτικές πληροφορίες και δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τις συμβουλές που παρέχονται από ιατρό ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών πρέπει να λαμβάνονται από ιατρό ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ασθενών.

Pfizer Ελλάς Α.Ε., Λ. Μεσογείων 243, Ν. Ψυχικό 154 51, Αθήνα, Ελλάδα, Τηλ. Επικοινωνίας 210-6785800 Αριθ. Γ.Ε.ΜΗ. 000242901000

PP-UNP-GRC-0563-AUG24

Όροι χρήσης

Πολιτική απορρήτου

Πολιτική για τα cookies

Όροι χρήσης